Sunday, 18 April 2010

Jom suluh Diri Kita

  1. Senyum itu tanda kemesraan, diberi kepada manusia dianggap sedekah. Ketawa itu lambang kelalaian. selalu dilakukan hati akan mati. Dibuat hadapan manusia menghilangkan maruah diri.
  2. Setiap kesalahan yang dilakukan jadikanlah pengajaran, insaflah sebagai tanda kelemahan diri, kesalahan, keterlanjutran dan berazamlah tidak mengulanginya lagi.
  3. Syukur, nikmat dan sabar dalam ujian amat mudah diucapkan tetapi sulit untuk dilaksanakan
  4. Kesenangan dan kemewahan selalunya membawa kepada kesombongan dan kelalain. Kesusahan dan penderitaan itu, selalunya membawa kekecewaan dan putus asa kecuali orang yang mukmin.
  5. Di antara tanda2 orang2 yang sombong itu cepat melahirkan sifat marah, suka memotong percakapan oirang, suka bermujadalah yaknie bertegang leher, nampak dimukanya rasa tidak senangjika ada orang yang lebih darinyadi satumajlis, bercakap meninggikan suara, pantang ditegur, tidak ada tanda2 kesal atas kesalahan.
  6. Orang yang sudah hilang marah ( dayus), cepat melahirkan sifat marah( lemah mujahadah). Orang yang ada sifat marah tapi dapat disembunyikan kecuali tempat2 yang munasabah inilah manusia normal.
  7. Tahu diri kita hamba itu adalah ilmu, merasa diri kita hamba itu penghayatan, yang kedua inilah akan lahir sifat tawadduk, malu khusyuk, takut, hina dan lain2 sifat kehambaan.
  8. Jika kita mengingati dosa, kita tidak nampak lagi kebaikan kita, apatah lagi untuk dibanggakan.
  9. Lahirkan kemesraan kita sesama manusia kerana itu adalah haknya tapi jangan putus hati kita dengan ALLAH, ini adalah hak-NYA pula.
  10. Apabila rasa senang dengan pujian, rasa sakit dengan kehinaan menunjukkan kita ada kepentingan peribadi, tanda kita tidak ikhlas membuat kebaikan.

No comments:

Post a Comment